Guds ords frie løp.

---------------------------------------------------------------------------------
Indlæg i Dagen.no
Den 29. august 2007.
Af Per Bergene Holm.


Vi opplever stadig at det blir trangere kår for sann kristen forkynnelse og undervisning, både i samfunn, skole og kristenhet. Vi opplever at friheten til å undervise våre barn i kristne skoler er truet og at de ytre kår for vår kristne virksomhet blir stadig trangere på de fleste områder.

Jeg leste for en tid siden i 2.Tess 3, hvor apostelen Paulus ber om at Herrens ord må få fritt løp og bli holdt i ære. Er det de ytre kår han da tenker på, å bli fridd fra vanskelige myndigheter og forfølgelse som legger hindringer i veien for den frie forkynnelse av Guds ord?

Jeg tror ikke det var manglende ytre frihet som opptok apostelen.
Selv når han senere sitter i fengsel ber han de troende i Kolossæ om å be om at det må bli åpnet en dør for Ordet (Kol 4:3-4).
Og da tenker han åpenbart ikke på at fengselsdøren må åpnes, så han får tilbake sin ytre frihet, men han tenker på døren inn til menneskenes hjerter.
Det er den døren som må åpnes for Ordet.
Herrens ord må få fritt løp inn i hjertene hos dem som hører. Ordet må bli tatt imot med glede og bli holdt i ære.

Og de vrange og onde menneskene han ber om å bli fri er ikke de som er utenfor den troende forsamling, myndigheter og andre, men ugjenfødte mennesker i den troende forsamling, fremmede for troen og troens liv.
Disse vil lik den store hopen som fulgte Israelsfolket ut av Egypt bli en stadig kime til motstand mot Guds ord og en snare for Guds folk. For de fører en helt annen ånd inn blant Guds folk.

Vi blir så lett ensidig opptatt av å nå ut, til de mange.
Når vi lider nederlag i åndskampen og det går tilbake på alle fronter – er det da sikkert at det er de ytre omstendigheter og ikke bann i leiren som er problemet? (Jos 7).
For ytre motstand har aldri vært noe virkelig hinder for Guds ord.
For Guds ord lar seg ikke binde, det bærer ikke lenker (2Tim 2:9).
Det ser vi ikke minst av hva som har skjedd i Kina de siste tiårene.

Det største problemet er ikke å nå ut med Ordet, men om Ordet får nå inn til hjertene, ikke bare hos alle de andre, men også hos oss som bekjenner kristennavnet.
For det eneste virkelige hinder for Guds ord, er våre trange hjerter som ikke vil gi Guds ord rom.
Det er i våre hjerter apostelen ber om fritt løp for Guds ord.
La oss også be om det, for oss selv og vårt kristenfolk!

Per Bergene Holm,
Rektor ved Bibelskolen på Fossnes.

---------------------------------------------------------------------------------