Chuck Swindoll og 'Insight for Living'.

---------------------------------------------------------------------------------
Klippet fra:
Lighthouse Trails Research Project

LTRP Note: I september 2005 blev vi informeret om, at Chuck Swindoll citerede Henri Nouwen og Richard Foster positivt i sit program, ’Insight for Living’.
Vi kontaktede ’Insight for Living’ og talte med pastor Graham Lyons. Vi delte vor bekymring med ham og sendte senere et eksemplar til ham af ”A Time of Departing”, af Ray Yungen samt en kopi til Chuck Swindoll.
I et brev til os fra pastor Lyons dateret 10/3/05 stod der : ”Med hans tidsplan, så tvivler jeg på, at han vil læse bogen”.
Vi er bedrøvede over, at Chuck Swindoll har tid til at læse Henri Nouwen og Richard Foster, men ikke tid til at læse ”A Time of Departing”, specielt i lyset af den kendsgerning, at tusinder af mennesker vil læse Chuck Swindolls bog, lytte til hans radioprogrammer, og nu tror, at de kontemplative forfattere er acceptable og gode.

Citat af Henri Nouwen:
”I dag tror jeg, at fordi Jesus kom for at åbne døren til Guds hus, så kan alle levende væsner gå igennem denne dør, hvad enten de ved om Jesus eller ikke. I dag ser jeg det som mit kald at hjælpe enhver til at hævde sin egen vej til Gud.”
Fra ”Sabbatical Journey”, Henri Nouwens sidste bog, side 51, 1998.
Om Henri Nouwen læs mere her.
----------------------------------------------------------------------------
Om Chuck Swindoll.
Et uddrag fra ”A Time of Departing”,
2. oplag, side 1990-192.
Af Ray Yungen.

Forfatter, taler og forsknings analytiker.

Charles (Chuck Swindoll) har et populært radio-program, som hedder: Insight for Living.
I en udsendelse fra september 2005, citerer Swindoll positivt Henri Nouwen og Richard Foster.
Men det var først, da jeg så Swindoll’s bog fra 2005: ”So, You Want To Be Like Christ: Eight Essentiels to Get You There, (Du vil altså gerne være som Jesus: her er 8 væsentlige forudsætninger for at du kan komme til det) at jeg så i øjnene, at Swindoll havde været under påvirkning af kontemplative forfattere.
I bogen citerer Swindoll Richard Foster og Henri Nouwen samt Eugene Peterson og Dallas Willard.

1.Han meddeler, at han ”mærkede en ægte nød…for dyrkelsen af nærhed med Den Almægtige."
2. Han siger, ”Der er en dyb længsel iblandt både de kristne og de ikke kristne..”
3. efter nærhed med Gud, og denne nærhed med Gud bør være vort mål, og ”disciplin er midlet til at nå dertil.”
4. Kapitel 3 i Swindolls bog hedder: ”Stilhed og Ensomhed.” Heri fortæller han læserne, at der er ”hemmeligheder…som vil gøre vor nærhed med Gud dybere”
5. så vi kan se, ”hvad andre mangler”
6. Da han forsøger at forklare, hvad disse hemmeligheder er, refererer han til Salme 46,10 i Skriften, ”Vær stille og vid, at jeg er Gud”.
Han fortsætter med at sige: Efterhånden som vi fortsætter vor rejse hen imod nærhed med Den Almægtige, kalder Salme 46,10 os til stilhedens disciplin… Hvad sker, når du og jeg forpligtiger os til perioder af absolut, uafbrudt stilhed?
7. Swindoll refererer til et interview mellem Mother Teresa (som var kontemplativ interspiritualist) og tidligere ankermand, Dan Rather, hvor hun forklarer om stilhedens koncept. Swindoll formaner sine læsere til at "opdage dets hemmeligheder alene”.
8. Alligevel undgår han at beskrive den faktiske metode i kontemplativ bøn og siger, ”Du er alene med dette”, idet han refererer til det som ”gudsfrygtens hemmelighed” (hvilket i virkeligheden er en reference i Bibelen til Jesu Kristi guddommelighed, ikke til stilheden, 1.Tim.3.16).
9. Han bringer hesten hen til vandet, ved at citere Foster, Nouwen og Willard igennem hele bogen. Swindoll går så vidt som til at insinuere, at uden stilheden kan vi ikke virkeligt kende Gud:”Opretholdelse af stilhed er altafgørende for at dette (at blive som Kristus) kan ske…jeg opfordrer jer til selv at opleve dette."
10. Til slut citerer han fra Henri Nouwen’s bog, ”The Way of the Heart” (hjertets væsen): "Jeg tror ikke, at nogen nogensinde bliver en dyb person (fortrolig med Gud) uden stilhed og tavshed."

Dette er virkelig en helt vildledende udtalelse. Det er ikke stilheden, som drager os nærmere til Gud og tillader os at blive en ”dyb person”, som Swindoll og de kontemplative insisterer på.
Skriften lærer klart, at det kun er på grund af Jesu blod, at vi har adgang til Ham.
Vi kan ikke lægge noget til eller trække noget fra dette. Hvis vi er født igen, så er vi så forenede med ham, som vi nogensinde vil blive. Forsoningen ved blodet er det eneste direkte, sande og virkelige middel til at møde Gud.
Det gamle Testamente taler om ” barmhjertigheds pladsen”, og Herren siger, ”der vil jeg mødes med dig”(2.Mos.25.22).
Hvor overvældende! En hellig Gud mødes med mennesket, men kun når der er blod til soning for mennesket. Hebr.10, 19-22 - en klar henvisning til Det gamle Testamentes passage - siger, at Jesus, det ofrede Lam, er opfyldelsen.
Da Jesus døde, revnede forhænget, og det var ensbetydende med at nu er det hellige, Guds tilstedeværelse i Kristus (den nye pagt) åben for ALLE, som tror. Vi behøver ikke at gå ind i en meditativ, selv-foranlediget tilstand (som Nouwen foreslår i sine værker) for at være i Guds nærhed.

Skønt Swindoll ikke akkurat lærer mantras eller ændrede tilstande, giver hans støtte og omfattende citering af de kontemplative en tydelig tilkendegivelse af, at han bevæger sig imod den kontemplative lejr. Det er typisk, at de, som begynder at følge læren fra de forfattere, jeg har advaret imod, og som begynder at støtte ’stilheden’, fortsætter roligt ad en nedadgående spiral ind i direkte mystik og bedrag.

Det er helt vitalt at forstå, at Nouwens bog, ”The Way of the Heart”, er en virtuel grundbog i praksis i Kontemplativ Bøn.
Swindoll læste f.eks. en del af “The Way of the Heart” i en radioudsendelse i 2005.
Oversæt. Lis J.
---------------------------------
Læs mere om Kontemplativ Bøn her:
http://nyt-i-natten-arkiv-emner.blogspot.com/2006/12/kontemplativ.html