En ny global finansorden?

----------------------------------------------------------------------------------
Fra News.BBC.co.uk
19. oktober 2008.

Ledere må revurdere den globale finansøkonomi.

Præsident George W. Bush har inviteret verdensledere til at mødes i US ved årets slutning for at drøfte en reform af det globale finans-system.

Topmødet vil blive det første i en serie, som blev annonceret efter samtalerne imellem Mr. Bush, den franske præsident, Nicolas Sarkozy og EU kommissionens chef, Manuel Barroso. Før den franske leder ankom til Camp David – US præsidentens feriehus i staten Maryland – advarede han om, at verden ikke kunne ”fortsætte med at køre økonomien i det 21. århundrede med redskaber fra økonomien i det 20. århundrede”.

Efter mødet sagde Bush: ”Det er altafgørende, at vi arbejder sammen, da vi er i denne krise sammen”. Han fortsatte med at invitere verdensledere til et økonomisk topmøde efter valget i US i november, for at drøfte reaktionerne på den aktuelle finanskrise, og han tilføjede: ”Sammen vil vi arbejde på at modernisere og styrke vore nationers finanssystemer, så vi kan hjælpe med til at sikre, at krisen ikke kommer igen”.

Mr. Sarkozy sagde, at krisen kunne være en “god anledning” til at opbygge fremtidens kapitalisme og lade den “hadefulde praksis” fra fortiden bag sig. Han advarede: ”Vi kan ikke fortsætte på den samme linie, for så vil de samme problemer udløse den samme katastrofe”.

EU kommissionens præsident, Manuel Barroso, som også deltog i drøftelserne, sagde: ”Vi har brug for en ny global finansorden.”

Lederne sagde i deres erklæring, at topmødet vil forsøge ”at evaluere det, der gøres for at håndtere den nuværende krise og søge enighed om principperne i de reformer, der er nødvendige for at afværge en gentagelse”.

”Senere topmøder vil være konstrueret til at gennemføre enighed på de specifikke trin, som må tages for at imødekomme disse principper,” lagde han til. Andre verdensledere skal konsulteres om planen.
Read More ....