Hvad er en Mandala?

I IMT nr. 31 - 2011 ses på børnesiden en Mandala til farvelægning. Hvad er en Mandala?
----------------------------------------------------------------------------
Fra Jyh.dk/
Mandala er sanskrit for kreds, mangekant, fællesskab, forbindelse. Mandalaen er et sindbillede på mennesket i verden, en støtte for den mediterende.

Mandalaen fremstilles ofte som et palads med fire porte mod de fire verdenshjørner. Den her viste mandala er knyttet til buddhaen Vajrasattva, som symboliserer sindets oprindelige krystallignende renhed.

I centret er en lotusblomst med otte kronblade, der hviler på et underlag af ædelsten. Dernæst følger paladsets mure med porte mod de fire verdenshjørner. Portene vogtes af fire vrede dørvogtere.

Inden den mediterende når portene, må hun imidlertid også forbi de fire ydre kredse: den rensende visdomsild, vajrakredsen, kredsen med de otte gravpladser, lotuskredsen...  Læs mere her.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fra Da.wikipedia.org/wiki/
Den er et af de ældste religiøse symboler, kendt allerede fra palæolitisk tid. Mandalaen er kendt i mange kulturer, blandt andet hos pueblo-indianerne, i hinduismen og den tibetanske buddhisme, fx de fem dhyanibuddhaer.

Den findes som malede figurer eller sandtegninger, men også i billeder af Kristus oftest afbildet i cirklens midte, med de fire evangelister eller deres symboler i de fire kardinalpunkter. Mandalaer bruges almindeligvis af hinduistiske og buddhistiske munke og indenfor tantrisk yoga i forbindelse med meditation.