Vil Euroen smelte ned?

Fra Inthedays.com/
29. november 2011.


Insight: I Eurozonekrisen planlægger virksomheder det utænkelige.
Da økonomichefen for Novo Nordisk mødtes med marketing-kolleger i fredags, bevægede samtalen sig langt ud over den sædvanlige diskussion om salg og performance.

Jesper Brandgaard stillede et enkelt - men vidtrækkende - spørgsmål: Hvordan ville virksomheden fastsætte priserne for to nye, afgørende insulin-produkter, hvis Euroen kollapsede?


Det danske firma, som er verdens største producent af insulin til behandling af diabetes, sidder uden for Euroområdet, men sælger i den. Det er et spørgsmål, der bliver gentaget i forskellige former i bestyrelseslokaler hos banker, børsmæglere, i handelshuse, advokatfirmaer og verdens førende producenter.

"Det er svært at lave detaljerede planer, men vi er nødt til at tænke igennem, hvordan vores prisstrategi ville klare sig, hvis der pludselig var en afvikling af Euroen," sagde Brandgaard til Reuters. "Hvordan kan vi undgå at gå i en fælde? Det er første gang, jeg har stillet et sådant spørgsmål. Det er et emne, der i stigende grad er på skærmen."

I tilfældet med de pågældende produkter - Degludec og DegludecPlus, to ultra-langtidsvirkende insulinprodukter – har Novo Nordisk tiden på sin side. De nye stoffer er stadig ved at arbejde sig igennem de lovgivningsmæssige godkendelsesprocesser og vil sandsynligvis ikke nå markedet før i slutningen af ​​2012.

At planlægge en udspecificering af Europas fælles valuta for 17 nationer er ikke let. Ligesom mange virksomhedsledere, ser Brandgaard et opbrud af Euroen som muligt, om end endnu ikke sandsynligt - men oddsene er stigende. I en Reuter-meningsmåling fra 23. november sagde 14 ud af 20 økonomer, at den fælles valuta ikke ville overleve i sin nuværende form - og virksomhederne er begyndt at planlægge for et ”worst case scenario”.

Deres frygt opsummeres bedst af Martin Sorrell, lederen af ​​verdens største reklamebureau WPP. "Kompleksiteten fylder alle med en så rystende angst og er så kompliceret, at den sidste ting i verden, man ønsker skal ske, er dette”, sagde Sorrell til Reuters i mandags. "Men det ærlige svar er, at ligesom alle andre prøver man en beredskabsplan for enhver opløsning af Euro-zonen."

Udløst af interviews med virksomhedsfunktionærer, bankfolk og advokater i Europa, USA og Asien, og virksomhedernes registreringer har Reuters stykket et billede sammen af uensartede beredskaber for den mulige lukning af ​​den 12-årige Euro-valuta - en hændelse, der ville være uden sidestykke i nyere historie... Read more here.